Školáci vytvářeli postavy a příběhy k třídění odpadu, nejlepší byli ze Studnice na Náchodsku

EURO P.R.


Žáci čtvrté třídy základní školy ve Studnici u Náchoda zvítězili v soutěži ?Třídíme s Nikitou?, ve které měli za úkol vytvořit postavu z vytříděného odpadu a vymyslet k ní zajímavý příběh, na téma třídění odpadů. Organizátory soutěže nejvíce zaujala právě jejich kráva ?Wůdy?. Všechny děti z týmu absolutního vítěze soutěže nyní za odměnu stráví dva dny v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem.

?Začali jsme tím, že jsme posbírali v naší obci odpadky, vytřídili je a některé z nich jsme si i nechali pro naši práci. Děti se rozhodly použít plastový odpad,? popsala průběh přípravy vítězného projektu třinácti žáků studnické školy jejich učitelka Renata Řídká. ?Hlavní hrdinkou našeho příběhu je kravička Wůdy vyrobená z igelitových pytlíků, PET lahví, ramínek, která chodí po světě, požírá plastový odpad a pak jej dál recykluje.?

Dalšími oceněnými postavami z tříděného odpadu je ?Robotek Emilek? z Nového Města nad Metují a ?Recyklovaná třída? z Chlumce nad Cidlinou. Příběh ?Plastová láhev? hradecké základní školy Štefánikova a příběh již zmiňovaného ?Robota Emilka? získaly ocenění za literární útvar. Třetím soutěžním úkolem bylo správně odpovědět na co nejvíce testových otázek, které přispěly k vyhodnocení absolutního vítěze. V této kategorii byl nejlepší tým mateřské a základní školy z Miletína, absolutní vítěz předchozích dvou ročníků soutěže, který správně odpověděl na 43 kvízových otázek z celkových padesáti.

?Každá iniciativa v osvětě k třídění a recyklace odpadu je důležitá, obzvlášť v dnešní době, kdy jsme zavaleni obaly, výrobky na jedno použití či všemožnými letáky. Často by se dospělí mohli v přístupu k třídění odpadu od dětí učit,? řekl Otakar Ruml, předseda Výboru pro životní prostředí a zemědělství Zastupitelstva Královéhradeckého kraje.

Do čtvrtého ročníku soutěže ?Třídíme s Nikitou?, která je součástí krajského projektu na podporu třídění odpadu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?, se přihlásilo 22 škol z celého Královéhradeckého kraje. Hodnotitelská komise letos posuzovala 34 projektů, na nichž se podílelo 383 žáků, což je o více než stovku více než loni. ?Soutěž má každým rokem větší ohlas. Děti se prostřednictvím soutěže seznamují s jednotlivými druhy odpadů a dozvídají, se informace o třídění a využití odpadů. Letos na podzim chceme vyhlásit další ročník soutěže pro základní školy a doufáme, že bude stejně úspěšný jako ten letošní,? řekl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, která v kraji organizuje a propaguje systém třídění odpadů a je partnerem projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?.

Další informace k soutěži Třídíme s Nikitou a k projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj? najdete na www.cistykraj.cz

Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s
Tel.: 721 562 554, Eml.: pesek@ekokom.cz

foto1 foto2 foto3