Čistá obec: nejvíce třídili lidé v Lípě, Doudlebách a ve Dvoře

EURO P.R.


Největším množstvím vytříděného odpadu se za loňský rok mohou pochlubit obce Lípa nad Orlicí, Doudleby nad Orlicí a Dvůr Králové nad Labem. Díky svým výsledkům ve sběru papíru, plastů či skla se staly vítězi soutěže Čistá obec. Klání se konalo již popáté, každoročně ho organizuje společnost EKO-KOM ve spolupráci s firmou Asekol, Královéhradeckým krajem a Centrem evropského projektování.

?Soutěž zlepšuje povědomí lidí o tom, jak by měli nakládat s odpady. Ukazuje jim, že když pro zlepšení ekologie něco udělají, mnohonásobně se jim to vrátí. Zejména prostředí, ve kterém žijí, je hezčí a každý si ho pak více váží a snaží se ho chránit,? řekl hejtman Lubomír Franc při udílení cen, které se dnes konalo v sídle krajského úřadu v Hradci Králové.

V kategorii obcí do pěti set obyvatel se na první příčce suverénně umístila Lípa nad Orlicí, jejíž zástupci si navíc odnesli i ocenění pro absolutního vítěze soutěže. ?Obec Lípa díky tomu získala za svou aktivitu při třídění odpadů celkovou odměnu ve výši 130.000 korun. Na dalších pomyslných stupních vítězů stanuly obce Klamoš a Lupenice,? doplnil Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM.

Mezi obcemi, které mají 500 až 5000 obyvatel, byl nejlepší městys Doudleby nad Orlicí, následovaný Albrechticemi nad Orlicí a Bolehoští. V čele obcí nad 5000 obyvatel pak dominovalo město Dvůr Králové nad Labem, před Kostelcem nad Orlicí a Hořicemi. Také letos byla odměněna obec, která zaznamenala největší meziroční zlepšení ve sběru a třídění odpadů. Ocenění Skokan roku a 30.000 korun si tentokrát odnesla obec Skřivany.

?Do soutěže se každoročně zapojuje velké množství obcí z celého Královéhradeckého kraje, což mě velmi těší. Je to poměrně zásadní krok, který vede k efektivnímu hospodaření s odpady a zlepšování životního prostředí. Věřím, že i následující ročníky soutěže budou v tomto ohledu minimálně stejně úspěšné,? dodal krajský radní pro oblast životního prostředí Jan Tippner.

Ve všech kategoriích obce na prvních místech získávají společně s oceněním 100.000 korun, za druhé místo pak 70.000 korun a za třetí 40.000 korun. Kromě hlavních cen udělila dnes společnost Asekol rovněž zvláštní ocenění a finanční odměnu za sběr elektroodpadu obcím Sadová, Bezděkov nad Metují a Chlumec nad Cidlinou.
Projekt v Královéhradeckém kraji, jehož cílem je vytvořit funkční a efektivní systém sběru a třídění odpadu a zároveň zvýšit vědomosti obyvatel o této problematice, navazuje na celostátní kampaň zajišťovanou společností EKO-KOM. Více informací je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz.

Výsledky soutěže obcí ?Čistá obec? za rok 2010:

Kategorie do 500 obyvatel
1. Lípa nad Orlicí
2. Klamoš
3. Lupenice

Kategorie 500 až 5 000 obyvatel
1. Doudleby nad Orlicí
2. Albrechtice nad Orlicí
3. Bolehošť

Kategorie nad 5 000 obyvatel
1. Dvůr Králové nad Labem
2. Kostelec nad Orlicí
3. Hořice

Skokan roku ? Skřivany

Absolutní vítěz ? Lípa na Orlicí

Ocenění systému Asekol:
Kategorie do 500 obyvatel ? 15 000 Kč - Sadová
Kategorie 500 ?5 000 obyvatel - 30 000 Kč - Bezděkov nad Metují
Kategorie nad 5 000 obyvatel ? 45 000 Kč ? Chlumec nad Cidlinou


Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s
Tel.: 721 562 554, Eml.: pesek@ekokom.cz

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5