V Novém Bydžově budou třídit odpad pomocí čárových kódů

EURO P.R.


Nový Bydžov jde s dobou. Zatímco v některých obcích bojují s nepořádkem kolem kontejnerů na tříděný sběr, v Novém Bydžově mají jasno ? chtějí třídit a chtějí třídit dobře. Město svým obyvatelům vychází vstříc. Spolu se společností EKO-KOM, a.s. zavedlo kromě třídění do kontejnerů na tříděný odpad také sběr do pytlů.
Pytlový sběr plastu a papíru běží v Novém Bydžově již od třetím rokem. ?S pytlovým sběrem jsme začínali zhruba ve čtvrtině města. V roce 2009 jsme na žádost občanů tento sběr rozšířili na další čtvrtinu. Obyvatelé našeho města požadovali pytlový sběr i v dalších ulicích. Proto jsme na jaře 2010 zapojili do systému také druhou část města. Zároveň jsme rozšířili sběr o nápojové kartony. Od června 2010 máme celé město pokryto pytlovým sběrem, a to plastů, papíru i nápojových kartonů?, uvedla Lenka Hlaváčková z odboru výstavby a životního prostředí v Novém Bydžově.
Pytle dostávají obyvatelé města zdarma. Svozová firma odebere připravené naplněné pytle a zároveň jim vloží do schránky prázdné pytle. Lidé si musí dát pozor na to, aby do barevných pytlů vkládali jenom ten druh tříděného odpadu, který tam patří (například do modrého pytle pouze papír). Svoz probíhá v jednotlivých částech města od pondělí do čtvrtka jednou za čtrnáct dní. Zapojit se může každý, systém je zcela dobrovolný. V Novém Bydžově se setkává se stále větším ohlasem.
?Pytlový sběr má svoje výhody ? pytle jsou vždy po ruce a s vytříděným odpadem se nemusí nikam chodit. To oceňují zejména starší občané. Pytlový sběr je vhodným doplňkem stávajícího sběru do nádob na tříděný odpad?, řekl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.
To, že se v Novém Bydžově lidé opravdu snaží a poctivě třídí, dokládá i počet kontejnerů na tříděný odpad. V tuto chvíli tu funguje 24 modrých kontejnerů na papír, 27 žlutých kontejnerů na plasty a 19 zelených kontejnerů na sklo. Připravuje se také 10 nových červených kontejnerů na elektroodpad.
Další vylepšení čeká obyvatele Nového Bydžova od 1. dubna 2011. Budou moci třídit pomocí čárových kódů. Na pytle s vytříděným odpadem nalepí svůj čárový kód a ve svozový den ho přistaví k popelnici. Svozová firma odveze pytle na sběrný dvůr, kde se jednotlivé pytle zváží a pomocí čtečky čárových kódů se údaje přenesou do databáze. Na konto každého občana bude přibývat hmotnost vytříděného odpadu, a to až do 30.11. Čím víc odpadů domácnost vytřídí, tím menší bude v následujícím roce hradit poplatek za odpady.
?Například za 1 kg vytříděného papíru bude sleva 0, 40 Kč, za 1 kg plastů nebo za 1 kg nápojových kartonů dokonce 1,50 Kč. Třídění pomocí čárových kódů bude možné nejen v Novém Bydžově, ale také v jeho spádových obcích - Nová Skřeněř, Stará Skřeněř, Skochovice, Vysočany a Zábědov. Každý, kdo bude mít o nový typ třídění odpadu zájem, získá na oddělení životního prostředí zásobu samolepek s čárovými kódy?, doplnila Lenka Hlaváčková.
Lidé mohou kontrolovat množství odevzdaného odpadu buď na webových stránkách města www.novybydzov.cz nebo přímo na městském úřadu. Kromě toho tu také uvidí, jak jim narůstá sleva na poplatku za odpady.
V Novém Bydžově třídit odpad opravdu umí. Řídí se tu heslem: Kdo třídí, ten šetří. A jak je to ve Vaší obci?