Dětský den v Rychnově s podporou třídění odpadu

M.C.O.M.


Součástí doprovodného programu letošního dětského dne v Rychnově nad Kněžnou byl i Barevný den projektu na podporu separace odpadu v Královéhradeckém kraji - "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". Během Barevného dne, který se konal 1. června od 8 hodin v zámeckém parku u jízdárny se lidé zábavnou a soutěžní formou setkali s problematikou správného třídění odpadů.
Dopoledne bylo určeno pro první stupeň rychnovské ZŠ Komenského, odpoledne byl dětský den pro veřejnost. V rámci Barevného dne byl připraven zajímavý program pro všechny věkové kategorie. Děti měly možnost soutěžit v sešlapávání PET lahví, závodit na koloběžkách, zahrát si Maxi domino, skákat v pytlích, vyrábět své oblíbené postavičky z tříděného odpadu, apod. Dospělí se dozvěděli spoustu praktických rad pro domácnost, aby třídění bylo správné, praktické a rychlé, a mohly odpovídat na kvizy o třídění odpadů. Soutěžící obdrželi drobné ceny, např. společenské hry s odpadovou tématikou. Součástí Barevného dne byla i výstava o třídění a recyklaci odpadů "Tonda Obal na cestách".
V loňském roce občané města Rychnov nad Kněžnou vytřídili 1903 tun odpadu, což je zhruba 163 kilogramů na jednoho obyvatele města. Za tento objem vytříděného odpadu tak loni Rychnov dostal od systému společnosti EKO-KOM, a.s. celkem 1 316 414 korun (113 Kč na obyvatele). Systém EKO-KOM se podílí na financování nákladů spojených se sběrem, svozem, tříděním a využitím obalového odpadu.
Rychnov se umístil v pomyslném žebříčku množství vytříděného odpadu v rámci Královéhradeckého kraje do desátého místa ve sběru kovu a papíru. Na druhou stranu ve sběru skla je až na 75. místě.
Rychnov na Kněžnou se aktivně zapojil do zmiňovaného krajského projektu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" již loni a v roce 2004 získal 30 nových nádob na separovaný odpad.

Rychnov nad Kněžnou odpady 2004 tuny
Kov 1 409
Papír 258
Plast 121
Sklo barevné 115
Separovaný sběr celkem 1 903 (162,7 kg/obyvatele)
Zbytkový odpad 3 287