V roce 2010 jste byli skvělí. Třiďte odpad i v roce 2011!

EURO P.R.


Rok 2010 skončil, rok 2011 právě začíná. Bývá dobrým zvykem dopřát si malé bilancování ? jak byl předchozí rok úspěšný.
Nejprve trochu čísel: v Královéhradeckém kraji je rozmístěno 11 388 kontejnerů na tříděný sběr. Do systému EKO-KOM se zapojilo téměř 90% obcí - to znamená, že většina obyvatel třídila odpad. Každý v našem kraji vytřídil téměř 40 kg odpadu.
Lidé v Královéhradeckém kraji třídili do kontejnerů papír, sklo, plasty a nápojové kartony. V roce 2010 se opět se podařilo zvýšit počet kontejnerů na tříděný odpad, významně vzrostl počet kontejnerů na čité sklo. Kromě sběru odpadu do nádob se v řadě obcí rozšířil takzvaný pytlový sběr. Tento způsob třídění se velmi osvědčil, v novém roce v něm budeme určitě pokračovat.
Společnost EKO-KOM, a.s. připravila pro veřejnost, školy i obce řadu akcí a soutěží. Po celý rok 2010 běžela soutěž ?Čistá obec?. Pátý ročník soutěže obcí Královéhradeckého kraje skončil poslední den v roce, ale jednotlivé obce mají až do 20. února 2011 šanci odeslat vyplněné dotazníky. Na jaře se můžete těšit na vyhodnocení. V tuto chvíli se pomalu rozjíždí už 6. ročník této soutěže. Pokud jste se nestihli zapojit v minulém roce, můžete zabojovat letos.
Ve školách probíhá již 4. ročník soutěže ?Třídíme s Nikitou? a projekt košů. Obě akce pokračují také v roce 2011 a jsou výzvou pro všechny školy, které ještě odpad ve škole netřídí anebo naopak ? které by chtěly třídit ještě víc. Díky společnosti EKO-KOM, a.s. se děti mohly účastnit pokusu o světový rekord ? vytvářely znaky svých měst a obcí z odpadových materiálů. Ta nejlepší dílka se po výstavě v Hradci Králové přesunula do Brna, na veletrhy GO a Regiontour.
Stranou nezůstala ani královéhradecká veřejnost. Společnost EKO-KOM, a.s. připravovala soutěže a kvízy nejen pro děti, ale pro celou rodinu. Tzv. Barevné dny probíhaly ve spolupráci s jednotlivými městy a staly se součástí tradičních slavností jako např. Den země, Den dětí, jarmarky, dožínky, Rychnovské dividílkování, Jičín - město pohádky apod. Jejich součástí se stala také výstava Tonda Obal na cestách. V ZOO Dvůr Králové nad Labem se podařilo otevřít ?Naučnou stezku o třídění odpadu?.
Všechny tyto akce probíhaly v rámci krajského projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?. Veškeré informace jste mohli v průběhu roku najít na www.cistykraj.cz. V roce 2010 získal náš web novou tvář, je přehlednější, najdete tu všechny potřebné informace o třídění odpadů a nechybí ani poradenství.
Chtěl bych poděkovat všem, kteří třídili odpad po celý rok 2010. V roce 2009 byl Královéhradecký kraj mezi trojicí nejlepších v celé republice. Přál bych všem lidem našeho kraje i společnosti EKO-KOM, aby na pomyslných stupních vítězů zůstal Královéhradecký kraj po vyhodnocení roku 2010. A do nového roku 2011 přeji nám všem ještě více a kvalitnějšího třídění.