Máte čisté svědomí? Umíte správně třídit odpad?

EURO P.R.


Krabici od mléka uklidím do šatníku, boty do lednice, svetr do lékárny a zubní pastu hodím na postel. Taky takhle uklízíte? Nebo se Vám to zdá přehnané? Někteří lidé podobným způsobem třídí odpad. Špinavý papír do plastů, roztrhané silonky mezi skleněné střepy a starou televizi mezi papír. A co se nevejde do kontejneru, tak klidně pohodí vedle něj.
V Nové Pace vědí o problémech s tříděním odpadu své. Mají tu sice dostatečně hustou sběrnou síť, ale odpad v nádobách často není správně vytříděn. A to i přesto, že na povinnosti občanů spojené s tříděním odpadů upozorňuje vyhláška z roku 2005.
Co to zkusit jinak? Odpadky do kontejneru na tříděný sběr rozhodně nepatří! Papír, sklo, plasty i další komodity mají své sběrné nádoby rozlišené barvou.
Na většině míst najdete pohromadě tři barevné kontejnery - žlutý, modrý a zelený. Do žlutého kontejneru patří plasty. Můžete sem vyhazovat fólie, sáčky, plastové tašky, plastové obaly (například od čistících nebo kosmetických přípravků), kelímky od mléčných výrobků (například od jogurtů či zakysané smetany) a sešlápnuté PET láhve. Hodit sem můžete také menší kusy polystyrenu. Dejte si pozor, aby v plastových obalech nezůstaly zbytky potravin, čisticích prostředků, barev nebo jedovatých látek.
Do modrého kontejneru patří pouze papír ? noviny, časopisy, sešity, papírové obaly a cokoliv z lepenky. Knihy sem vhazujte bez pevné vazby. Fóliová okénka z obálek odstraňovat nemusíte, problémy neudělá ani zapomenutá kancelářská sponka. Raději si vždycky zkontrolujte, jestli papír, který vhazujete do modrého kontejneru, není znečištěný nebo mastný. Takový papír může znehodnotit celý obsah kontejneru.
Zelený kontejner je připravený na sklo. Sklo nemusíte rozbíjet, protože se bude dál třídit. Dávejte sem například lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů. Pro zálohované lahve je však lepší, když je vrátíte do obchodu. Do zeleného kontejneru můžete klidně vhodit také tabulové sklo z oken a dveří. Vedle zeleného kontejneru někdy stojí bílý kontejner. Do něj patří pouze čiré sklo ? sklenice od marmelád, okurek, kečupů a rozbité skleničky. V žádném případě ani do bílého ani do zeleného kontejneru neházejte keramiku, porcelán, zrcadla, autosklo ani drátované či pokovené sklo.
Nápojové kartony, tedy krabice od nápojů (mléko, džusy, víno), se mohou kartony házet do žlutého kontejneru pro sběr plastů který je označen oranžovou samolepkou upozorňující, na možnost sběru nápojových kartonů.
?Je potřeba, aby se lidé naučili správně a kvalitně třídit odpad. V Nové Pace je dostatečné množství kontejnerů na tříděný sběr, ale stává se, že lidé hází odpad do nádoby, do které nepatří. Proto přicházíme s novou kampaní, abychom lidem připomněli, jak mají třídit a zároveň, proč je správné třídění odpadu tak důležité?, řekl Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s..
Jak se dá Vámi vytříděný odpad využít? Například z vyxtříděných plastových odpadů se vyrábí ploty, kompostéry, zatravňovací dlažba nebo protihlukové stěny u dálnic. Z PET lahví se vyrábí koberce a dokonce oděvy. Polystyren se zpracovává do tepelných izolací a lehčeného betonu.
Vytříděný papír se používá při výrobě novin, sešitů, kancelářského papíru, krabic z lepenky nebo toaletního papíru.c
Recyklovací skla se například vyrábí skelná vata a pěnové sklo. Nejčastěji se však z vytříděného skla vyrábí obalové sklo ? tedy lahve na minerálky i pivo.
Recyklací nápojových kartonů můžeme získat kvalitní papír nebo se z nich lisují stavební desky.
Věcí, které se dají vyrábět z recyklovaných materiálů je opravdu mnoho. Proto ?Třiďte správně, má to smysl!?
Další informace o třídění najdete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz.