Učitelé hodnotili třídění odpadu a udělali si exkurzi

EURO P.R.


V Hradci Králové diskutovali učitelé základních i středních škol o třídění odpadů v Královéhradeckém kraji. Ve středu 8. 12. 2010 proběhl na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje workshop o odpadech pro pedagogy.
Pedagogové si vyslechli přednášku o ?Odpadech a obalech? a měli možnost zhodnotit výsledky tříděného sběru v Královéhradeckém kraji. Mluvilo se také o projektu ?Recyklohraní? ? školním recyklačním programu, díky kterému si žáci prohlubují své znalosti v oblasti třídění a recyklace odpadů.
?Jsem rád, že učitelé mají velký zájem o problematiku třídění odpadů a naše projekty ve školách úspěšně běží. Podle učitelů se děti aktivně zapojují, plní různé úkoly, je vidět, že o celém tématu mají poměrně dobré znalosti, ale stále mají zájem o více informací. Pedagogové celého Královéhradeckého kraje se aktivně zapojili do diskuse a vyměňovali si svoje zkušenosti,? řekl přednášející Josef Mojžíš, manažer komunikace oddělení využití odpadů ze společnosti EKO-KOM, a.s..
Po přednášce a diskusní části měli učitelé možnost navštívit společnost Transform a.s. Lázně Bohdaneč, která se zabývá recyklací plastových odpadů z komunálních i průmyslových zdrojů. Mohli si tu prohlédnout, jak probíhá celý proces recyklace - od plastového odpadu až po nový výrobek. Dozvěděli se, že mezi výrobky, které společnost Transform vyrábí, patří zatravňovací dlažba, chodníky, zahradní obrubníky, ale také plotové sloupky, prkna nebo přepravní palety ? vše z recyklovaných plastů. I přesto, že se účastníci semináře v problematice třídění odpadů dobře orientují, překvapilo je velké množství zpracovávaného odpadu. Do společnosti Transform totiž putují plastové obaly z téměř 500 měst a obcí.
Jeden z účastníků semináře ? koordinátor EVVO a učitel na ZŠ Nechanice Radek Martínek - k této akci řekl: ?Se seminářem jsem byl spokojen. Líbila se mi nejen teoretická část pana Mojžíše, ale především exkurze v Transformu. Dobré je, že jsem na semináři získal CD s tematickým programem, které můžu pouštět žákům.?
Účastníci workshopu získali osvědčení o absolvování vzdělávacího programu od akreditované vzdělávací společnosti EKO-KOM, a.s. Pracovní seminář, který se konal 8. 12. 2010 v Hradci Králové, byl realizován s podporou krajského projektu krajského projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj? a zároveň podporuje popularizační kampaň společnosti EKO-KOM, a. s..

foto1