Třídíme s Nikitou: Na stupeň nejvyšší se vrací děti z Hradce Králové

europr


Dvůr Králové nad Labem, 20. června 2017 – Jubilejní X. ročník soutěže „Třídíme s Nikitou“ zná své vítěze. Po pěti letech se na nejvyšší příčku vrací žáci ze Základní a mateřské školy Masarykova v Hradci Králové. Za své soutěžní dílo získali téměř plný počet bodů a stali se neoficiálními absolutními vítězi soutěže.

Soutěž „Třídíme s Nikitou“, ve které děti mimo jiné soutěží i o titul „Čistá škola“, je určena základním školám v Královéhradeckém kraji. Letošními úkoly bylo navrhnout a zpracovat křížovku s tématikou sběru, třídění a recyklace odpadů a tajenku ztvárnit libovolnou technikou. „Když jsem viděl soutěžní práce, byl jsem příjemně překvapen. Děti na sto procent splnily zadání, dokázaly sestavit křížovku a ještě ji úžasným způsobem výtvarně vyjádřit. Práce vítězného týmu je téměř velkolepým dílem,“ vyjádřil svůj obdiv Karel Klíma, člen Rady Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství. „Soutěž má podporovat zájem dětí o třídění odpadů a prostřednictvím hravé a kreativní činnosti je to mnohem snazší. Věřím, že své vědomosti pak dokážou předat i svým rodičům,“ dodal Karel Klíma.

Vítězný tým svou práci pojal v duchu hesla „Dáváme odpadům druhou šanci“ a nezapomněl do ní zakomponovat ani Nikitu – modrožlutého papouška ara, který je patronem soutěže. „Soutěží žila celá škola. Iniciativa vzešla od tří dětí z 9. třídy, které před pěti lety chodily jako malé do rukodělného kroužku a se kterými jsme právě před pěti lety vyhráli. Teď za mnou tyto „odrostlé“ děti přišly, že to chtějí zkusit znovu. Sehnaly si další kamarády, já to doplnila menšími dětmi z družiny a vzniklo toto nádherné dílo,“ popsala cestu k vítězství vedoucí soutěžní práce a družinářka Soňa Jirková. „Děti tomu věnovaly spoustu času, i toho volného. Práce si rozdělily. Ti nejmenší třeba lepili „peříčka“ papouška, papírek po papírku, jiní pracovali s mechem nebo malovali a podobně.“

Na druhé příčce se umístila Základní a mateřská škola Chomutice s projektem „Čisté Česko“, která obhájila stříbro z předloňského roku. Děti pracovaly s různými druhy odpadů a nejen že jejich názvy zakomponovaly do legendy tajenky, ale současně je „nasměrovaly“ i do správných barevných kontejnerů na tříděný odpad. S podobným tématem pracuje také projekt Čistá obec, čisté město, čistý kraj. Cílem projektu navazujícího na celostátní aktivity zajišťované společností EKO-KOM, a.s., a dalšími partnery, je zvyšovat povědomí obyvatel o správném třídění a recyklaci odpadů.

Základní škola Studnice obsadila velmi těsně místo třetí. Od dalšího týmu v pořadí je dělilo pouhých pět bodů. V jejich křížovce se objevovali různí živočichové, které je potřeba také chránit. Svým projektem „A proto třídíme“ chtěli studničtí žáci poukázat na to, že přírodu máme jen jednu, a proto je nutné ji chránit.

„Soutěž „Třídíme s Nikitou“ za roky své existence jasně ukazuje, že má smysl. Děti umí být opravdu velmi kreativní, mají nápady, využívají věcí, které ostatní vyhazují do kontejnerů, ale dokážou do svých prací zakomponovat i přírodní materiály. Často pracují se dřevem, listím, mechem… A tak si myslím, že si pobyt v zoologické zahradě, který je odměnou pro ty nejlepší, zaslouží,“ řekl Jiří Záliš, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

foto1 foto2 foto3 foto4