ODEVZDAT TELEVIZI NA SBĚRNÉM DVOŘE A VRÁTIT SE S PRÁZDNOU PNEUMATIKOU? I TO SE STÁVÁ

ASEKOL a.s.

LIDÉ MAJÍ ŠANCI OCENIT POCTIVÉ SBĚRNÉ DVORY

Propíchnutá pneumatika od střepů, odmítnutý zákazník, neochotná obsluha či nedodržovaná otevírací doba na sběrném dvoře. I s těmito nešvary se lidé setkávají na některých sběrných dvorech v celé zemi. Druhý ročník ankety Sběrný dvůr roku má podpořit právě ty sběrné dvory, na kterých je pořádek, příjemná a pracovitá obsluha a jež odebírají komodity všeho druhu.
„Na mnoha sběrných dvorech, kam jsem v minulosti vezl nějaký odpad, jsem se setkal s nepořádkem, který byl až nebezpečný. Jednou jsem na sběrném dvoře dokonce píchnul pneumatiku,“ svěřil se v loňském ročníku jeden z hlasujících. Z dalších nešvarů lidé často jmenují neochotný personál nebo třeba odmítnutí přijmout vysloužilé elektro, ačkoliv byl sběrný dvůr označen jako místo zpětného odběru. V takovém případě má přitom sběrný dvůr povinnost elektroodpad přijmout i bez občanského průkazu.
„Když jsme vyklízeli chalupu po babičce, byla jsem na sběrném dvoře často. Překvapilo mě, když jsem tam viděla starou televizi, kterou jsem odevzdala den předtím. Byla kompletně vybraná a místo v elektroodpadu byla hozená v plastu,“ popisuje své zkušenosti další hlasující.
Jsou ale sběrné dvory, které příkladně plní své povinnosti. Jako třeba ty v Uherském Hradišti či Němčovicích, které vyhrály v minulém ročníku. „U nás je obsluha, která se vždy usmívá, a když vidí ženu, hned jí se vším pomůže,“ sděluje hlasující z Uherského Hradiště, která místnímu sběrnému dvoru udělila plný počet bodů.
A právě takové poctivé sběrné dvory hledá soutěž společnosti ASEKOL Sběrný dvůr roku. „Jako firma, která z téměř 1 300 sběrných dvorů sváží k recyklaci vysloužilé elektrospotřebiče, dobře víme, jak důležité je, aby se lidé na sběrném dvoře cítili pohodlně. Čím kvalitnější je sběrný dvůr a vstřícnější je jeho obsluha, tím více ho lidé využívají,“ vysvětluje Martina Ďaďová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL, význam celé soutěže.
Soutěž, probíhá od července do října, umožňuje široké veřejnosti lépe se zorientovat v kvalitě služeb poskytovaných českými sběrnými dvory a ocenit ty nejlepší. Hlasování probíhá velmi jednoduchou a přehlednou formou. „V rámci co největší autenticity budou sběrné dvory hodnotit sami občané, a to pomocí vyhledávače na www.sberne-dvory.cz, kde si každý najde příslušný sběrný dvůr a ohodnotí ho v každé z pěti kategorií takovým počtem bodů, jaký si zaslouží,“ říká Ďaďová a dodává s úsměvem: „Pro pozitivní, negativní i bizarní zkušenosti je k dispozici poznámka.“
Oceněny však nebudou jen sběrné dvory, ale i někteří hlasující. Mohou se totiž zaregistrovat a zařadit do dvou slosování, v nichž šťastlivcům ASEKOL rozdá dva chytré telefony a šest moderních powerbank, tedy záložních zdrojů energie pro chytrá zařízení.
Závěrečné vyhodnocení proběhne v říjnu, kdy budou vyhlášeny celkem dva vítězné sběrné dvory. Vítězný sběrný dvůr v obci do 10 000 obyvatel získá finanční odměnu ve výši 30 000 korun, vítězný sběrný dvůr v obci nad 10 000 obyvatel získá odměnu 50 000 korun. Ceny jim budou slavnostně předány v prostoru sběrného dvora, nebo na místních úřadech.